Založ si blog

Erdogan ako hrozba západu

Bez toho, aby sme zachádzali do hlbokých historických diskusií o dejinách Turecka a jeho vzťahoch k Európe, môžeme konštatovať, že Turecko nie je súčasťou Európy. Mám tu na mysli určitú mentálnu kompatibilitu. To samozrejme neznamená, že by boli Turci v akomkoľvek zmysle horší či zaostalejší.

Od počiatkov Osmanskej ríše až po súčasné Turecko bol vzťah vládnucej vrstvy v Malej Ázii k Európe militantný. Európa sa nakoniec dokázala ubrániť a zatlačiť nepriateľa späť tam, odkiaľ prišiel. Súčasná situácia je podobná ako v časoch expanzívnych snáh sultánov Osmanskej ríše. Prezident Erdogan vo svojich rukách koncentruje čoraz väčšiu moc a západ mlčí. Prevrat, o ktorého okolnostiach pochybujú špičky európskej diplomacie a politiky, viedol k masový čistkám v štátnom aparáte a zasiahol aj akademickú pôdu, ktorá, aspoň na západe, by mala vytvárať priestor pre slobodnú diskusiu. Ústavné zmeny, ku ktorým aktuálne dochádza, postupne menia Turecko na prezidentský štát. Na tom by nemuselo byť nič zlé, ak si uvedomíme, že aj USA, ktoré sa považujú za baštu demokracie, majú zavedený tento systém. Ak sa však takáto forma vlády spojí s vlastnosťami, ktoré prezident Erdogan už ukázal, že má, môže vzniknúť obava, že moc bude zneužitá.

Súčasné expanzívne snahy Turecka dnes nie sú namierené na oslabenú Európu. Erdogan mieri na východ. Jeho vyjadrenia z konca minulého roku naznačujú, že Turecko má historický nárok na mestá Mosul a Aleppo. Ak by teda Sýria a Irak dovolili Turkom „pomôcť“ im v boji proti ISIS, riskovali by, že sa Turci usalašia na ich území do takej miery, že nebude cesty späť. Okrem toho nie je tajomstvom, že Turecko malo podľa ruských tajných služieb obchodovať s ISIS a tiež nie je tajomstvom, že sa na území Turecka nachádzajú jadrové zbrane a majú 2. najväčšiu armádu NATO pri počte obyvateľov necelých 80 miliónov (v roku 2015 to bolo necelých 79 miliónov). Je zarážajúce, že západu nevadia životné podmienky v Turecku a vynakladanie zdrojov na armádu. Pokiaľ aj vadia, nie sú dostatočne artikulované. Turecká armáda je zároveň jednou z najlepšie vycvičených armád sveta.

Sú toto dôvody, pre ktoré západ toleruje excesy prezidenta Erdogana? Sú tu iné dôvody? Geopolitické? Ak si Erdogan dovolí jednať s Ruskom po zostrelení ich lietadla spôsobom, ktorého sme boli svedkami minulý rok, mali by sme sa vážne obávať o stabilitu v regióne Blízkeho východu a nielen tam. Turecko je krajinou, ktorá usiluje o vstup do EÚ, hoci sa Erdogan už stihol v novembri 2016 vyjadriť, že toto úsilie má svoje medze a existujú aj iné alternatívy, ako napr. Šanghajská organizácia spolupráce.

Turecko sa stáva pre západ hrozbou, pretože Erdoganova politika je nevyspytateľná a nečitateľná a vojenská sila nesmierna. Zároveň má Turecko strategickú polohu, ktorá mu umožňuje „ťažiť“ zo súčasnej pohnutej situácie v Sýrii či Iraku. Ak sa západ nechá vydierať alebo bude ďalej paktovať a obchodovať s Tureckom, situácia sa môže veľmi rýchlo vymknúť kontrole, ak sa tak už nestalo.

Iracký diktátor Saddám Husajn bol zvrhnutý z dôvodu, že prestal vyhovovať tým, ktorí ho dosadili (USA). Podobne to bolo aj v prípade Kaddáfího. Turecký prezident Erdogan, ktorý má mnoho podobných čŕt s diktátormi, zatiaľ nespravil taký prešľap, pre ktorý by sa stal nepohodlným. Prečo však západ toleruje jeho zjavne neprijateľné správanie sa a nesankcionuje ho? Určite na to existujú „dobré dôvody“. Uvedomme si tiež, čo nasledovalo po zvrhnutí Husajna či Kaddáfího. Krajiny v ktorých vládli, sa stali destabilizovanými oblasťami bez vlády a vytvorili živnú pôdu pre militantné skupiny. Či teda prezident Erdogan bude pokračovať vo svojej politike alebo bude časom násilne nahradený niekým iným, bude to znamenať veľký problém pre Európu. Jediným riešením je politický tlak na Turecko, aby otočilo svoje smerovanie, kým je to ešte možné.

Pubertálne obdobie mladej demokracie

25.01.2017

Vojna proti autoritám ako prirodzená pubertálna fáza mladej demokracie je celkom prirodzený jav. Podobne ako mladý človek, ktorý sa v istom veku snaží vymedziť voči ostatným a hlavne voči autoritám, s ktorými sa nachádza v bezprostrednom kontakte, tak aj celá spoločnosť, ktorá prijala pre ňu nový politický systém, musí prejsť istým vývojom, aby sa v ňom naučila [...]

Kauza po slovensky

05.01.2017

Aby vznikla nejaká kauza, stačí, aby nejaký známejší novinár vyrukoval s informáciou o tom, že sa koná niečo, čo je buď v rozpore so zákonom alebo je v protiklade k verejnému záujmu. Tento novinár sa pritom odvolá buď na nemenovaný, vysoko dôveryhodný zdroj alebo jednoducho napíše, že jeho kamarát Jožko Mrkvička s určitosťou vie, že daný politik konal [...]

Kapitalizmus ako boj o prežitie

29.12.2016

Kým v prírode bez vyššieho vedomia platí, že zdatnejší súper získava viac priestoru a zdrojov pre svoj rozvoj, v prírode, ktorú obýva človek (…chvíľka napätia…), je to celkom rovnako. V minulosti išlo porazenému v evolučnom súperení o život. Dnes mu ide o jeho dôstojnosť a ľudskosť. Kapitalizmus je systém spočívajúci na [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

sidereusnuncius

The philosophy is my life and the truth is my wife.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 20491x
Priemerná čítanosť článkov: 2277x

Autor blogu