Založ si blog

Politika potrebuje argumenty

Keď počúvam politické diskusie alebo čítam v médiách vyjadrenia politikov, ako vzdelanému človeku mi v nich chýbajú argumenty. Niet sa čomu čudovať, ak sa v anglofónnom prostredí stalo slovom roka slovo post-pravdivý a v Nemecku slovo post-faktický. Čo definuje súčasnú (?) politickú, ale vo všeobecnosti celú verejnú diskusiu, sú emócie. Otáznikom v zátvorke som chcel povedať, že nejde o súčasný problém.

Nie je zďaleka také dôležité to, čo hovoríte, ale ako to hovoríte a, čo je už tradičné, kto to hovorí. Kým odvolávanie sa na autoritu je nesprávnym typom argumentu, o čom nás učí už Aristoteles, ani vo vede nie je možné sa mu vyhnúť a musíme ho často trpieť. Jeho používanie v politickom súboji je preto akceptovateľné. Ak sa však namiesto argumentov bojuje marketingovou psychológiou, potom nemôžeme očakávať, že vládnuť budú schopní. Resp. schopní možno áno, ale nie schopní vládnuť, lež schopní marketingovo kúzliť. Odjakživa sa v politickom súboji „útočilo“ na emócie. Keď politici ponúkali guláše, pečené klobásy a pivo, resp. sľubovali všetko možné, pôsobili na ľudské emócie, nie na ich rozum. Pokiaľ ľudia nezačnú klásť dôraz na rozum, ale nechajú sa viesť „srdcom“, potom nemožno čakať, že sa politika zmení. Politika je len taká, akí sú ľudia, ktorí ju tvoria a tí, ktorí ju tvoria, neprišli z Marsu, sú to ľudia spomedzi nás. Moc ich mohla pokaziť, resp. im dala príležitosť ukázať sa v ich pravom alebo jednoducho inom svetle. Ale nie každý politik je podvodník a nie každý, kto ukazuje prstom na druhých, je sám bez viny. Aby sme odlíšili dobrých od zlých, podvodníkov a darebákov od čestných, nestačí, aby sme dostali najesť a napiť. Nestačí ani to, ak niekto vyriekne súd.

Potrebné sú argumenty. Je argumentom, ak budem tvrdiť, že „tento“ alebo „henten“ sú podvodníci a darebáci? Je argumentom, ak ukážem dokumenty? Je argumentom, ak poviem, že si to myslí aj kopa iných ľudí? Je argumentom, ak poviem, že všetci naľavo sú zlodeji a darebáci a ja som svätý? Nie, toto nie sú argumenty. Sú to skrátka iba tvrdenia. Argument je prosím pekne množina výrokov, kde máme premisy a záver, pričom záver vyplýva z premís. Orgán, ktorý určuje, koho argumenty sú správne a koho argumenty nie, teda koho argumentačný postup je korektný a opiera sa o zistiteľné skutočnosti, je súd. Ak vopred poviem, že neverím súdom, ak budú považovať moje argumenty za slabé alebo nesprávne, potom de facto tvrdím, že na riešenie sporov neexistuje arbiter. Ak zároveň naďalej trvám na svojich, súdom odmietnutých „argumentoch“, potom de facto hovorím, že arbitrom som ja sám. Ak sám seba vyhlásim za arbitra, som diktátorom.

Hovorí sa, že ten, kto nemá argumenty, kričí (zvýši intenzitu svojho hlasu alebo začne používať iné prostriedky na vyjadrenie svojho presvedčenia). Jednoduchšie ako prečítať si zložitú a veľmi rozsiahlu správu z nejakého vyšetrovania je ukázať obrázok, natočiť video alebo si obliecť tričko s nápisom. Ľudia nemajú čas a chuť čítať a premýšľať nad komplikovanými zápletkami a právnymi kľučkami. Chcú instantné riešenie. „Tento“ je zlodej, „henten“ nie je. „Tohto“ treba poslať do basy, „tamtoho“ treba pustiť. Formulácie ako „je evidentné, že“, resp. „vy nevidíte, že…“ alebo „mi nehovorte, že vy si myslíte niečo iné“ sú psychologickými zbraňami, nie rozumnými argumentmi. Ak presvedčíte väčšinu z určitej skupinu ľudí a tá vám uverí, potom platí, že veľká časť menšiny sa pridá, nakoľko jej príslušníci nechcú vytŕčať z davu. Títo ľudia sa nerozhodnú na základe argumentov, ale čisto na základe emócií a psychických vzorcov, ktoré sme evolučne získali.

Ak namiesto odbornosti budeme tlačiť plagáty a vešať transparenty, veci sa nezlepšia. Nezačnú sa meniť k lepšiemu. Veci sa zmenia k lepšiemu, ak začneme používať rozum a začneme posudzovať silu argumentov, nie intenzitu niečieho hlasu, resp. sympatickosť niekoho výzoru alebo jeho schopnosť vyrobiť lepšie video či transparent. V osobných vzťahoch je vhodné využívať emócie, ale vo veciach verejných je potrebný rozum.

Pubertálne obdobie mladej demokracie

25.01.2017

Vojna proti autoritám ako prirodzená pubertálna fáza mladej demokracie je celkom prirodzený jav. Podobne ako mladý človek, ktorý sa v istom veku snaží vymedziť voči ostatným a hlavne voči autoritám, s ktorými sa nachádza v bezprostrednom kontakte, tak aj celá spoločnosť, ktorá prijala pre ňu nový politický systém, musí prejsť istým vývojom, aby sa v ňom naučila [...]

Erdogan ako hrozba západu

17.01.2017

Bez toho, aby sme zachádzali do hlbokých historických diskusií o dejinách Turecka a jeho vzťahoch k Európe, môžeme konštatovať, že Turecko nie je súčasťou Európy. Mám tu na mysli určitú mentálnu kompatibilitu. To samozrejme neznamená, že by boli Turci v akomkoľvek zmysle horší či zaostalejší. Od počiatkov Osmanskej ríše až po súčasné Turecko bol vzťah [...]

Kauza po slovensky

05.01.2017

Aby vznikla nejaká kauza, stačí, aby nejaký známejší novinár vyrukoval s informáciou o tom, že sa koná niečo, čo je buď v rozpore so zákonom alebo je v protiklade k verejnému záujmu. Tento novinár sa pritom odvolá buď na nemenovaný, vysoko dôveryhodný zdroj alebo jednoducho napíše, že jeho kamarát Jožko Mrkvička s určitosťou vie, že daný politik konal [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

sidereusnuncius

The philosophy is my life and the truth is my wife.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 20534x
Priemerná čítanosť článkov: 2282x

Autor blogu